Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η συμπεριλιπτική γλώσσα και η σημαντικότητα της

   Οι λέξεις έχουν δύναμη. Είναι ικανές να «τσακίσουν κόκκαλα», όπως λέει και ο λαός. Ένας τρόπος με τον οποίο η γλώσσα μας τσακίζει τα κόκκαλα των ομιλιτριών της, είναι εκείνος της υποτίμησης. 

   Η υποτίμηση του «αδύναμου», «δεύτερου» φύλου, έχει ριζώσει τόσο βαθιά στην κουλτούρα μας, όπου έχουν καταφέρει να εισβάλουν και μέσα στην ίδια μας την γλώσσα! Βλέπεις, τα ποδάρια της πατριαρχίας είναι πολλά. Ένα κόβεις, δέκα εμφανίζονται! Και φυσικά θα επηρέαζε την γλώσσα μας, καθώς, όπως μας λένε οι καλύτεροι γλωσσολόγοι: «Η γλώσσα είναι μια ζωντανή οντότητα». Και ερωτώ: Υπάρχει κάποια ζωντανή οντότητα που να μην υποφέρει από την πατριαρχία; (Ναι, κι εσύ λευκέ, στρέιτ άντρα). 

   Οι ίδιοι γλωσσολόγοι παρατήρησαν ένα φαινόμενο. Το φαινόμενο του επαγγελματικού ρατσισμού «α λα γλωσσικά». Βλέπεις, οι άνδρες κράτησαν τα επαγγέλματα κύρους (γιατί στο μυαλό τους υπάρχει δουλειά με κύρος και δουλειά ντροπής; Μέχρι εκεί πηγαίνει το μυαλό σας;) για τον εαυτό τους (π.χ-> η/ο Γιατρός, η/ο Βουλευτής, η/ο Πολιτικός) και άφησαν για τις γυναίκες τα άνευ κύρους «λειτουργήματα» (π.χ-> η κομμώτρια, η καθαρίστρια, η νοσοκόμα). 

   Πριν λίγες ημέρες, διαβάζουμε σε διάφορες ιστοσελίδες: «Παραιτήθηκε βουλευτής του ΜεΡΑ25». Έπρεπε να διαβάσουμε όλο το άρθρο, για να καταλάβουμε ότι το άρθρο αναφερόταν σε βουλευτίνα, κι όχι βουλευτή. 
Βλέπετε, τα συστημικά Μ.Μ.Ε, ακόμη να ξεπεράσουν τα 80's και 90's, εκεί που άνθισαν. Ακόμη μιλάνε υποτιμητικά για την γυναίκα, ακόμη επιτρέπουν να παίζονται σειρές με αστεία για βιασμούς, ακόμη επιμένουν να τραβούν ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας στον πάτο του καζανιού. Αλλά αυτό είναι για ένα άλλο άρθρο. Θα επανέλθω. 

   Αφού μιλήσαμε για επαγγελματικό ρατσισμό, θα αναφέρω κι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: Σύμφωνα με έρευνες από δεκατέσσερα νοσοκομεία των Η.Π.Α και άλλα τόσα δικαστήρια, οι γιατρίνες και οι δικηγορίνες σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από τους άνδρες συναδέλφους τους. Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες προτιμούν να συνεργάζονται με άνδρες. (Εδώ να υπενθυμίσω πως, πολλά νεκροτομεία σε δυτικές χώρες - ακόμα και στην Ελλάδα - οι υπεύθυνοι προτιμούν να προσλαμβάνουν γυναίκες, γιατί οι άνδρες έχουν πιαστεί ουκ ολίγες φορές να ασελγούν στα πτώματα). 
   
   Όμως, για να μην ξεφεύγουμε από το σημαντικό μας θέμα, θα επιστρέψω σε αυτό, κάνοντας μια πολύ άσχημη κίνηση - αλλά είναι κίνηση «ΜΑΤ» - που δεν πιστεύω καθόλου σε αυτήν αλλά δουλεύει. Θα σας παροτρύνω να μπείτε στην θέση της γιατρίνας ή της δικηγορίνας που σας έχει αναλάβει. (Δεν συμφωνώ με αυτήν την τακτική γιατί εγώ πονάω το ίδιο για την αδερφή μου, όπως θα πονέσω και για έναν άγνωστο. Πολύ απλά γιατί η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν μπορεί να είναι επιλεκτική!)

   Λοιπόν, δεν νομίζω να σας άρεσε εσάς, επειδή έχετε ένα πουλάκι ανάμεσα στα ποδαράκια σας, να σας μιλάει κάποιος υποτιμητικά, να σας θεωρεί άχρηστο και να σας υβρίζει. Όμως, επειδή οι περισσότεροι έχετε μυαλό αμοιβάδας (υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι ο μέσος Έλληνας είναι πιο χαζός από ένα δωδεκάχρονο. Κάντε ό,τι θέλετε με αυτήν την πληροφορία...), θα σας το πω διαφορετικά, σαν να είστε παιδάκια (κάτω των δώδεκα, τουλάχιστον) μπας και το καταλάβετε. «Γιωργάκι αγόρι μου; Δεν μιλάμε έτσι σε κανέναν άνθρωπο. Εντάξει; Μιλάμε όπως θέλουμε να μας μιλάνε» κι άλλες τέτοιες αστές και ψευτοευγενείς και ψευτοηθικές αηδίες. Κάποιοι χρειάζεστε ειδικά μαθήματα για να είστε άνθρωποι! 

   Αρκετά όμως με τα κωμικοτραγικά. Ας πούμε και τίποτα σοβαρό, μπας και μάθουμε και τίποτα. Την επόμενη φορά που θα σε αναλάβει μια γιατρίνα ή μια δικηγορίνα, το λιγότερο που έχεις να κάνεις, για να τους δείξεις έναν κάποιο σεβασμό, λίγη εκτίμηση αδερφέ μου που κυριολεκτικά σου έσωσαν την ζωή (!), είναι να τις αποκαλέσεις με το σωστό γένος του επιθέτου. Και για εσένα πανίβλακα, που θα μου πεις «Σιγά ρε Αμόρφωτε, για τα λεφτά το κάνουν!», θα σου απαντήσω πολύ απλά: Και οι άνδρες για τα χρήματα το κάνουν, αλλά οι γυναίκες αποδεδειγμένα θα κάτσουν και δύο ώρες παραπάνω, πάνω από τα βιβλία τους, για να μην σαπίσεις εσύ στην φυλακή ή στο χώμα. Για να μην αναφερθώ στο ότι, όλες οι εθελοντικές ομάδες είναι γεμάτες με κορίτσια, κοπέλες και γυναίκες! 

Να διαβάζετε και να σέβεστε τους γύρω σας. 

Σας ευχαριστώ πολύ αν φτάσατε μέχρι εδώ. 
   
   

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου